Translas | Rookvrij lassen

Rookvrij lassen

Het langdurig inademen van lasrook leidt tot een verhoogde kans op astma, bronchitis, COPD en hart- en vaataandoeningen. Daarom heeft de overheid strenge grenswaarden vastgesteld voor het lasrookgehalte in de lucht op de werkplek: maximaal 1 mg lasrook per m3 lucht per achturige werkdag. En daarom hebben TNO,  Translas (de enige fabrikant van lastoortsen in Nederland) en het Rotterdamse innovatieplatform iTanks een innovatieve lastoorts ontwikkeld: de EXTRACTOR.

De Extractor

De lastoorts kan worden aangesloten op een centraal afzuigsysteem, een stand-alone unit of, door een aanpassing, op andere bestaande situaties. Een nieuw-ontworpen afzuigkop reduceert de lasrook met maar liefst 90 tot 95 procent – in vergelijking met bestaande systemen een ongekende effectiviteit. Daarmee wordt ruimschoots aan de nieuwe normen voldaan. Bovendien is het een dusdanig mooi ontwerp, dat de grootte, het gewicht en het zicht op de las beter zijn dan wat men gewend is. Na uitvoerig tests en gebruik in de praktijk blijkt dan ook dat de lasser het werken met deze lastoorts een stuk aantrekkelijker vindt.

Zo heeft het aaneenlassen van de praktijkervaring van Translas en de expertise van TNO, met iTanks als katalysator, geleid tot de eerste rookarme lastoorts die ook echt doet wat hij moet doen.

Lees meer over Translas op de site

www.translas.com
Nieuws

TNO ontvangt Europese prijs voor innovatieve lastoorts

15 oktober 2015
90 tot 95 procent reductie van schadelijke rook tijdens het lassen en een jaarlijkse besparing van € 3.000 per lasser;  het is mogelijk. TNO ontving uit handen van Carlos Moedas, Europees Commissaris... Lees verder
Zie ook