Studio Automated | Betaalbaar streamen door sportverenigingen

Bent u geïnteresseerd in deze technologie

Neem dan contact op met Studio Automated

website

Betaalbaar video streamen door sportverenigingen

Het afgelopen decennium heeft TNO veel kennis opgebouwd over patroonherkenning. Het gaat daarbij om het op videobeelden kunnen detecteren van personen en hun bewegingen. Deze technologie is bruikbaar in tal van sectoren, zoals sport en media. Inmiddels is er een TNO toepassing beschikbaar via bedrijven als Uscoutfor en Livearena voor amateur sportverenigingen om wedstrijden met hoge kwaliteit video te kunnen opnemen en streamen naar bijvoorbeeld smartphones en voor bedrijven die bijvoorbeeld product presentaties live in hoge kwaliteit willen broadcasten.
Te denken valt aan voetbal, hockey, basketbal en andere balsporten die in teamverband worden beoefend. TNO onderzoekt nu of deze unieke technologie is onder te brengen in een spin-off die dit product in de markt zet. Uit marktonderzoek bleek namelijk dat slechts een paar procent van alle sportwedstrijden live wordt uitgezonden. Het marktpotentieel van de videodienst is dus alleen al voor sport en media enorm, maar de technologie is ook goed toepasbaar in andere domeinen zoals beveiliging of logistiek. Te denken valt aan het detecteren van patronen om verdacht gedrag van personen of ongewenste situaties tijdig te herkennen.

Hoge kwaliteit, gunstige prijs

Het bijzondere van de toepassing is dat deze betaalbaar is, hoge beeldkwaliteit biedt, vrij eenvoudig is te hanteren en ondanks de zeer zware toepassing op een doorsnee pc draait. Het pakket bestaat uit een camera en software voor beeld- en patroonherkenning. De camera beweegt automatisch mee met het spel en filmt naar keuze het complete veld, volgt een speler of registreert doelpunten. Het kunnen classificeren van bepaalde spelsituaties en die realtime aansturen maakt het product uniek. Behalve het streamen van beelden zijn de opnamen bijvoorbeeld ook te gebruiken als videoanalyse voor trainingsdoeleinden.

Geld verdienen als club

Door machine learning werkt het systeem als een automatische cameraman die spelsituaties en personen met een zeer hoge nauwkeurigheid herkent. Hoewel de uitzendingen van HD kwaliteit zijn, kunnen ze ook via bestaande vaste en mobiele netwerken worden gestreamd naar pc’s, tablets en smartphones. De sportclub kan ze ook verkopen aan lokale winkeliers die ze in de winkel op een scherm vertonen. Ook zijn wedstrijdfragmenten aan te bieden via social media als Facebook of Twitter. Door nieuwe kanalen aan te boren kan de club de aanschaf binnen afzienbare tijd terugverdienen.

Contact

Ir. Paul van den Haak

  • big data
  • smart phones
  • apps
  • modellen
  • voorspellingen
E-mail