Glugreen | Verlijmen nat hardhout

Verlijmen nat hardhout

Hoe kun je nat hardhout stevig en duurzaam verlijmen? Vier houtleveranciers legden die vraag voor aan TNO en met een goede reden: nu de grote bomen in het tropisch regenwoud steeds schaarser worden, is het noodzakelijk om ook kleinere stukken hardhout te benutten. Gedegen onderzoek en grondige testen leverden de GluGreen-technologie op. Goed voor houtverwerkers en beter voor het bos.

Samen met het MKG

De ontwikkeling van de GluGreen-technologie begon met een vraag van vier MKB-bedrijven aan TNO. De bedrijven zagen de commerciële mogelijkheden van het verlijmen van nat hardhout, maar beschikten niet over voldoende kennis om dat efficiënt en op een duurzame manier te doen. De vier onderzochten eerst samen met TNO welke lijmtypen het best hechten op de verschillende soorten hardhout. Toen die combinaties bekend waren, bleek tijdens een serie testen dat de lijm lang moest uitharden, wat tijdens het productieproces niet praktisch is. Daarom werd een stof toegevoegd, die het oppervlak van het hout licht opruwt. Nu blijft de lijm meteen na het samenvoegen van de houtelementen zelfs op een rollenbaan goed hechten. GluGreen is gebaseerd op het principe van het vingerlassen. Dat dit nu ook met nat hout mogelijk is een innovatie die efficiënter werken in de houtverwerkende industrie mogelijk maakt.

Beter voor het bos

De voordelen van GluGreen zijn aanzienlijk. Bosbouwers hoeven veel minder hout weg te gooien, wat ook beter is voor het behoud van het regenwoud. De houthandel kan houtelementen van de gewenste omvang zelf produceren of laten produceren en hoeft dus minder voorraad aan te houden. Eindgebruikers zijn er blij mee, omdat hardhouten palen die uit losse elementen aan elkaar zijn gelijmd recht zijn en beter recht blijven. Het nog natte hout is ook makkelijker toepasbaar voor gebruik in natte omstandigheden. Omdat de uitval beperkt is, is er bovendien sprake van een kostenvoordeel.

Licenties voor andere bedrijven

De gepatenteerde Glugreen-technologie wordt op de markt gebracht door een gelijknamige joint venture die is gevormd door de MKB-bedrijven die deelnamen aan de ontwikkeling van GluGreen en Delft Patents, een dochteronderneming van TNO. GluGreen verkoopt wereldwijd licenties voor het gebruik van de technologie. Bedrijven die daar meer over willen weten, vinden informatie op de site. En dat is niet het enige. TNO beschikt ook over uitgebreide kennis op het gebied van het gebruik van lijmen. Die is niet alleen toepasbaar voor hout maar bijvoorbeeld ook voor kunststoffen.

Lees meer over Glugreen op de site

www.glugreen.com