Blue Heart Energy | Nieuw type warmtepomp

Voor meer informatie ga naar de website van BHE

Blue Heart Energy

Betaalbare plug-and-play warmtepomp op komst

Mensen die hun huis willen verduurzamen stuiten vaak op twee belemmeringen: zonder goede isolatie heeft het overstappen van aardgas op zonne-energie geen zin en de investering in een warmtepomp is financieel voor hen niet haalbaar. Maar er gloort hoop: samen met TNO werkt de start-up Blue Heart Energy aan een nieuw type warmtepomp dat al in een vergevorderd stadium is. Die het straks in prijs niet onder zal doen voor de huidige cv-ketels.

Makkelijk installeren en inregelen

Het is een beetje als het verruilen van een brandstof aangedreven auto voor een elektrische. Die bevat aanzienlijk minder onderdelen, vergt dus minder onderhoud en is minder kwetsbaar. Zo is het ook met de nieuwe warmtepomp. Het aantal bewegende onderdelen is nog maar een fractie van die in de warmtepompen van de huidige generatie. Daardoor is productie en aanschaf veel voordeliger. En de nieuwe warmtepomp is veel flexibeler en makkelijker te installeren en in te regelen in een woning.

Van industrie naar woningen

Waar de conventionele warmtepomp werkt volgens het principe van een koelkast, is de nieuwe gebaseerd op thermo-akoestiek. Dat is van oudsher een specialisatie van het voormalige ECN, dat deze technologie eerder ontwikkelde voor warmtepompen in de industrie. Samen met Teamwork Technology, een bedrijf dat duurzame innovaties helpt ontwikkelen, en ondernemer Michiel Hartman heeft het toenmalige ECN het bedrijf Blue Heart Energy opgericht met als doel thermo-akoestische warmtepompen te gaan ontwikkelen voor de gebouwde omgeving. Als er voor de consument een betaalbare plug-and-play warmtepomp beschikbaar is, kan dat de energietransitie helpen versnellen.

Belangstelling fabrikanten

TNO is aandeelhouder en heeft de technologie in licentie gegeven. Blue Heart Energy heeft een beproefde lab-opstelling doorontwikkeld tot een kant-en-klaar systeem dat fabrikanten straks in hun warmtepompen kunnen inbouwen. Van die kant is er grote belangstelling. De komende periode staan praktijktesten in woningen en appartementencomplexen op het programma. Zodra die succesvol zijn afgerond, en alles wijst daarop, staat niets massaproductie van het nieuwe type warmtepomp nog in de weg. Na Nederland ligt de weg dan openen naar andere markten in Europa en daarbuiten.