Monitoringssysteem | Gevaarlijke situaties in ziekenhuizen voorkomen

Gevaarlijke situaties in ziekenhuizen voorkomen

Ziekenhuizen, GGZ-instellingen of verpleeghuizen spenderen veel menskracht, tijd en geld aan het monitoren van patiënten. Het gaat in dit geval om het voorkomen van incidenten als uit bed vallen, ronddolen of agressief gedrag. TNO ontwikkelt op basis van gedegen kennis van beeld- en patroonherkenning een systeem om afwijkend gedrag vroegtijdig te signaleren.

Het systeem fungeert in eerste instantie voor het monitoren van patiënten op slaapzalen. Daar is vaak extra personeel nodig voor bewaking om te voorkomen dat mensen zichzelf of anderen iets aandoen. Door gebruik te maken van panoramische camera’s is het hele vertrek in beeld te brengen. Intelligente software analyseert het beeldmateriaal automatisch en stuurt een signaal naar medewerkers op de afdeling als zich iets verontrustends voordoet.

World’s first smart nation

Op dit moment is TNO hierover in gesprek met partijen in de gezondheidszorg in Singapore. TNO is sinds 2013 gevestigd op het Science Park, waar samengewerkt wordt met Interpol op het gebied van cybercrime en met de overheid en TU’s om van de stadstaat ‘the world’s first smart nation’ te maken. Zo kwam de gezondheidszorg in aanraking met de expertise van TNO op het gebied van security en video analytics. Daar bleek grote behoefte aan monitoringssystemen om gevaarlijke situaties vóór te zijn, personeel te ontlasten en tegelijk op kosten te besparen.

Alarmering

De eerste toepassingen die TNO ontwikkelt zijn gericht op valpreventie van bedlegerige patiënten en signaleren van nachtelijk dwalen door patiënten met een verstandelijke beperking. Daarna is het systeem uit te bouwen voor uiteenlopende situaties zoals alarmering bij plotselinge lichamelijke aanvallen; bij daden van agressie jegens medepatiënten, personeel of zichzelf; het meten van slaapkwaliteit of niveaus van bewegen door patiënten tijdens revalidatie of herstel.

Voor het verder ontwikkelen van deze systemen, waar wereldwijd grote belangstelling voor is, komt TNO graag in contact met partijen die dit financieel en inhoudelijk mede vorm willen geven. Buiten de gezondheidszorg zijn ook toepassingen in andere domeinen denkbaar.

Bent u geïnteresseerd?

Neem contact met ons op.

e-mail
Contact

Eddy Zwier, MSc

  • Technology transfer
  • Startups
  • Spin-offs
  • Corporate venturing
E-mail