Digital Blue Zone | Persoonlijk voedingsadvies

Leefstijl als medicijn: persoonlijk voedingsadvies

Globale aanbevelingen voor gezonde voeding, bewegen en leefstijl maken in toenemende mate plaats voor op het individu toegesneden adviezen. Dat gezond eten en sporten goed voor je zijn is duidelijk, maar wat past precies bij mijn persoon? Daarvoor is het nodig kennis over biologie, voeding, leefstijl en gedrag te combineren. TNO wil deze kennis digitaal beschikbaar gaan stellen aan dienstverleners in de gezondheidszorg.

Daarvoor is een IT-platform gebouwd waar persoonlijke gegevens over gezondheid, voeding en leefstijl zijn te verwerken tot een uitgebalanceerd persoonlijk voedingsadvies. Dienstverleners kunnen dit als mogelijkheid aanbieden aan hun klanten via een beveiligde website of app.

Alle denkbare varianten doorrekenen

In het platform komt kennis van TNO op verschillende gebieden samen: voeding, systeembiologie, genetica, gedrag, bioinformatica, gegevensbeveiliging en privacy. Gegevens over ingrediënten, moleculen, mechanismen, processen, organen in het lichaam met alle relaties daartussen en in alle denkbare varianten zijn te meten en door te rekenen. De klant staat daarvoor vrijwillig DNA en bloedmonsters af. Die gegevens worden gematcht met informatie over diens voedingspatroon.

Schakel tussen TNO en toepassing

Inmiddels maakt het Amerikaanse bedrijf Habit, gespecialiseerd in gepersonaliseerde voeding, volop gebruik van de kennis van TNO die ze hebben verwerkt in een eigen systeem. Voor de Nederlandse en Europese markt kan het platform fungeren als schakel tussen de kennis van TNO en de eigen toepassing van een adviesdienst of bedrijf. Behalve partijen in de gezondheidszorg als Arbo-diensten is het ook geschikt voor bijvoorbeeld supermarktketens, cateraars of leveranciers van supplementen.

Ziekten voorkomen én genezen

De kracht van het systeem is de combinatie van persoonlijke gegevens over genetica, de reactie van organen en processen in het lichaam op voeding en omgevingsfactoren. Het gros van de consumenten heeft onvoldoende kennis van gezonde voeding en is bereid om te betalen voor gericht advies hierover. TNO zet sterk in op leefstijl als medicijn: niet alleen ziekten door gezonde voeding voorkomen maar zelfs genezen.

Wij gaan graag in gesprek met partijen die de technologie naar de markt willen brengen.

Bent u geïnteresseerd?

Neem contact met ons op.

e-mail
Contact

Eddy Zwier, MSc

  • Technology transfer
  • Startups
  • Spin-offs
  • Corporate venturing
E-mail