Novel Antibiotics Generator | Kansrijke moleculen ontwerpen voor farma

Wil je samen met ons op zoek naar moleculen voor nieuwe medicijnen?

Neem dan contact met ons op

E-mail

Het vinden van moleculen die uiteindelijk een goed werkend antibioticum opleveren, is een langdurig en zeer kostbaar traject. Tegelijkertijd wordt het gebruik van bestaande antibiotica bemoeilijkt door resistentie. Grote farmaceutische bedrijven investeren steeds minder in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica vanwege het ontbreken van een gezond businessmodel. Tegelijkertijd hebben we te maken met een sterk groeiende behoefte aan nieuwe antibiotica. Dankzij uitgebreide expertise op het gebied van microbiologie heeft TNO een methode ontwikkeld om moleculen te identificeren waarmee de farma effectieve antibiotica kan maken.
Er is veel behoefte aan nieuwe antibiotica, maar voor de farma is het ontwikkelen ervan commercieel nauwelijks nog interessant. Toch zijn ze broodnodig voor het blijvend effectief bestrijden van bacteriële en schimmelinfectieziekten. Bacteriën die darminfecties veroorzaken bijvoorbeeld worden steeds slimmer en gevaarlijker. Dat geldt ook voor huidinfecties, longinfecties, blaasontsteking, vleesetende bacteriën en tal van andere aandoeningen die steeds moeilijker zijn te behandelen. Hiervoor zijn nieuwe, effectieve antibiotica onontbeerlijk.

Snel en kostenefficiënt

Bij het door TNO gebouwde systeem gaat het niet om het ontwikkelen van antibiotica, dat is aan de industrie, maar het kunnen aantonen welke moleculen in potentie tot een succesvol medicijn kunnen leiden. Daaraan ten grondslag ligt diepgaande kennis van microbiologie, systeembiologie, chemie en wiskunde. Door die disciplines te combineren is een unieke methode gebouwd om het financieel risicovolle voortraject in het ontwikkelen van antibiotica snel en kostenefficiënt te doorlopen.

Slimme stappen

TNO heeft samen met biotechbedrijf Pyxis Discovery een reeks slimme stappen gedefinieerd die vele kansrijke moleculen hebben opgeleverd. Inmiddels zijn al enkele duizenden moleculen getest op hun potentiële effectiviteit met een in dit domein ongekende hit-rate van tien procent. In het vervolgtraject worden die nog verder getest op hun effectiviteit met in vivo-modellen. Daaruit zal blijken of ze in potentie daadwerkelijk zijn te formuleren tot een werkend antibioticum.

Toepassingen met micro-organismen

Eerder zette TNO deze expertise van microbiologie, gecombineerd met kunstmatige intelligentie (AI) in, om met bepaalde micro-organismen te kunnen vaststellen op welke plekken boren naar olie of gas zinvol is. Dat maakte een eindeloze reeks van peperdure proefboringen overbodig. Ook voor het bestrijden van de Legionellabacterie ontwikkelde TNO een innovatieve methode.

TNO gaat graag in gesprek met investeerders en marktpartijen die willen participeren in deze unieke innovatieve methode

Contact
E-mail