25-okt-2018 | Solar Visuals op Dutch Design Week

Revolutionair energieopwekkend gevelmateriaal dat gebouwen transformeert in batterijen

Tijdens de Dutch Design Week vindt de lancering plaats van Solar Visuals. Deze startup, opgericht door ECN onderdeel van TNO, printspecialist TS Visuals en arch tech company UNSense, introduceert een nieuw revolutionair gevelmateriaal dat maximale energieopwekking combineert met hoogwaardige esthetische kwaliteit. De toepassing van dit nieuwe gevelmateriaal met geïntegreerde zonnecellen maakt het mogelijk om op een grootschalige en fraaie manier energie op te wekken met gevels en oppervlakten van gebouwen. Hierdoor gaan gebouwen fungeren als batterijen, die energie leveren voor eigen gebruik en in de toekomst zelfs voor gebouwen in de omgeving. De innovatieve combinatie van full colour print en hoog rendement zonnecellen maakt dat de Solar Visuals designpanelen tegelijkertijd slim, efficiënt én visueel aantrekkelijk zijn.

Klimaatneutraal in 2030

Daarmee zijn Solar Visuals-panelen een belangrijke aanvulling op de bestaande markt van zonnepanelen. Door de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs staat Nederland de komende decennia voor een grote opgave: het energie-neutraal maken van de gebouwde omgeving in 2030. Om dat te bereiken moeten 7 miljoen huizen en 1 miljoen gebouwen verbouwd en gerenoveerd worden om de eigen energie te kunnen opwekken. Dit heeft een enorme visuele impact op de gebouwde omgeving die vraagt om nieuwe, building integrated oplossingen zoals die van Solar Visuals. “Geveloppervlakken van gebouwen bieden enorme kansen voor duurzame energieopwekking”, zegt Thijs Sepers van Solar Visuals Business Development. “Solar Visuals is een flexibel, esthetisch, efficiënt en betaalbaar bouwmateriaal dat het opwekken van zonne-energie op veel grotere schaal toepasbaar maakt door architecten, ingenieurs en ontwikkelaars.” Het Solar Visuals paneel is een combinatie van fotovoltaïsch materiaal waarmee de energie wordt opgewekt en een geïntegreerde full colour print die door de klant zelf kan worden ontworpen. John van Roosmalen (Research & Technology, Solar Visuals): “De panelen zijn beschikbaar in meerdere formaten, kleuren en prints. Daarbij gaan wij steeds op zoek naar een strategische balans tussen maximale energieopwekking en optimale designkwaliteit.”

Dutch Solar Design

De Solar Visual-panelen, ook wel bekend onder de naam Dutch Solar Design PV-modules, zijn ontwikkeld door onderzoeksconsortium Dutch Solar Design bestaande uit ECN part of TNO, architectenbureau UNStudio/ UNSense, printspecialist TS Visuals, de Design Innovation Group, gevelspecialist Aldowa en de onderzoeksgroep Urban Technology van de Amsterdam University of Applied Sciences (HvA). Voor de commercialisatie van het product is Solar Visuals BV opgericht, met TNO, TS Visuals en UNSense als aandeelhouders.

Solar Visuals op Dutch Design Week

Op 25 oktober werd de officiële oprichting van Solar Visuals gevierd in het Klokgebouw. Tijdens de Dutch Design Week (20–28 oktober) waren de Solar Visuals panelen en de resultaten van het onderzoek door Dutch Solar Design te zien in Hal 3 Stand 3.05. Op het plein voor het Klokgebouw was een installatie te zien met panelen van Solar Visuals waarin grafische kwaliteit van het materiaal goed zichtbaar was.

Voor meer informatie

Website Solar Visuals